13 Haziran 2016 Pazartesi

Patates Yatagında Surpriz Köfte

Ana yemek özellikle de
 et yemeklerinde vazgeçilmezlerden biridir 
Köfte
 Özellikle davet yemeklerinde
 sunumu ve görüntüsü 
özellikle de leziz tadıyla çok beğeni alır.

Sürpriz Köfte de benim sık sık yaptığım
 güzel bir et yemeğidir.
Sizlerde denemek isterseniz işte tarifim
Malzemeler
500 gram yağsız kıyma
2-3 dilim bayat ekmek içi
1 adet kuru soğan
1 adet yumurta
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber,
1 yemek kaşığı sıvıyağ
Garnitürü için:
1-2 adet orta boy patates
1-2 adet havuç
1 su bardağı haşlanmış bezelye
Domates sos için:
3 adet domates
2-3 yemek kaşığı sıvıyağ
Patates püre için:
2 adet orta boy patates
1 su bardağı süt
2-3 yemek kaşığı margarin
tuz
Yapılışı
  • Geniş bir karıştırma kabının içerisine kıyma alınır.
  • Kuru soğan rendenin ince tarafı ile rendelenir.
  • Sarımsak ezici ile ezilir.
  • Ekmekler ufalanır.
  • Kıymanın içerisine ufalanmış ekmek, rendelenmiş soğan ve sarımsak ilave edilir.
  • Yumurta, tuz, karabiber, kimyon, pul biber konur.
  • 1 kaşık sıvıyağ ilave edilir.
  • Tüm malzemeler iyice yoğurulur.
  •  Diğer malzemeler hazırlanana kadar buzdolabına dinlenmeye alınır.
  • Bir diğer tarafta garnitür ve püre için patatesler ve havuç haşlanır.
Garnitür malzemelerini hazırlamak için
  • Haşlanmış olan 1-2 patates küp küp doğranır.
  • Haşlanan havuç küp küp doğranır. 
  • Bir tabağın içerisine alınıp bezelyeler ilave edilir.
Patates püre için
  • Diğer haşlanmış patatesler iyice ezilir.
  • Ezilmiş patatesler bir tencereye konup üzerine süt, margarin,tuz ilave edilip pişirilir.
Domates sos için
  • 3 adet domates yıkanıp kabukları soyulur ve küçük küpler halinde doğranır.
  • Bir tavaya alınarak sıvıyağ ilave edilir. 
  • Pişmeye bırakılır.
  • Tuz ve arzuya göre kekik atılabilir.
  • Buzdolabında dinlendirilen köfteden yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak top şekli verilir.
  • İşaret parmağımızla içi oyularak elimizle kase şekli verilir. İçli köfte yapar gibi
  • Köftenin içerisine hazırlanan garnitürlü karışımdan yeteri kadar konulup yuvarlanarak kapatılır.
    Hazırlanan köfteler ister bir fırın kabına alınarak fırında, isterseniz geniş bir tencereye alınarak ocakta pişirilir.
  • Pişirme kabına alınan köftelerin üzerine 1 yemek kaşığı salça, 1 su bardağı su ile sulandırılıp köftelerin üzerlerine gezdirilir. Birer kaşıkta domates sos gezdirilir.
  • Pişmeye bırakılır.
  • Bir servis tabağına hazırlanan patates püresi bir kaşık yardımıyla porsiyonluk konularak üzerine pişirilen köfteden konur.
  • Köftelerin üzerine de hazırlanan domates sos gezdirilir.
  • Sıcak servis yapılır.
Afiyetle..



1 yorum: